scroll

Hoe kies ik mijn eerste surfboard?

09 september 2018

Hoogstwaarschijnlijk (wij weten het wel bijna zeker) ben je na het mega-gezellige Brunotti Beachcamp aangestoken met het surfvirus en wil je verder met surfen. Gelukkig kunnen we in onze Noordzee ook gewoon veel dagen surfen! Als je begint met surfen, moet je eerst heel wat dingen aanschaffen (als je niet meer wilt huren dan): een wetsuit, surfwax, een leash en natuurlijk het belangrijkste: een surfboard. Maar, welke boards zijn geschikt om mee te beginnen?

Ten eerste: vergeet alle mooie kleuren en shapes. Het is belangrijker dat je een goed board koopt, zodat jij de leukste tijd in het water beleeft. Laat je dus altijd goed informeren bij je (lokale) surfshop. Het is heel verleidelijk om een mooi board te kopen via Marktplaats o.i.d. maar laat je adviseren of de maten van het board voor jou geschikt zijn. Het zal zonde zijn als dit board eindigt als decoratie aan je slaapkamermuur, zonder dat je hier echt van hebt genoten in de zee! 

Er zijn verschillende soorten boards:

  • Softtop
  • Longboard
  • Mini Malibu
  • Fun board
  • Short board
  • Fish
  • Egg
  • En ga zo maar door…

Een hoop hè? We bespreken hieronder een paar opties die je mee kunt nemen in de zoektocht naar jouw eerste surfboard!

Als echte beginner: Softtop

Als je surfles krijgt, begin je altijd met een softtop. Dit zijn onverwoestbare surfboards, waarbij je ook geen wax nodig hebt. Omdat de surfboard zo zacht is, is hij iets veiliger voor beginners. Ook heeft de softtop genoeg volume, zodat je makkelijk op een golf start! Deze surfboards zijn niet heel duur, dus een goede optie als je in Nederland wilt uitzoeken of je verder wilt met surfen.En oké, als je toch stiekem op de prints en kleurtjes gaat letten... Tegenwoordig zijn er leuke softtops verkrijgbaar! 

Mini Malibu of Fun Board

De meeste surfers beginnen met een Mini Malibu of Fun Board. Deze boards hebben veel volume en zitten qua lengte tussen een longboard en een shortboard in. Merken als Torq, BIC en NSP bieden Mini Malibu/Fun boards aan.  Het voordeel van dit soort boards is dat ze redelijk waardevast blijven en sterk zijn.

Longboard

Het longboarden is prima geschikt om te gebruiken wanneer de golven wat lager zijn. Lekker cruisen down the line waarbij je nog genoeg turns kan maken. Het leukste en een van de moeilijkste dingen is de hang five of hang ten. Bij vele wel een bekend plaatje waarbij een surfer met 5 of 10 tenen op de neus staat... Doen we wel even na toch? 

Fish

Dit zijn vaak wat kleinere en bredere boards. Prima om mee te surfen in de Noordzee. Door het grotere volume kan je vaak goed uit de voeten en heb je voldoende snelheid. Let wel op dat je pas aan een fish kan beginnen wanneer je het stadium beginner bent ontgroeit! Er wordt namelijk wel eens gezegd dat fish surfboard ook goed zijn voor beginners. 

Shortboard

Wanneer je helemaal verslaafd bent geworden aan het surfen en het stadium beginner volledig bent ontgroeit, dan wordt het tijd om een keuze te maken. Ga je verder met shortboarden of longboarden.?Uiteraard kan beiden natuurlijk ook en dan heb je helemaal de perfect combi.. :) Uitzonderingen op het financiele plaatje en ruimte nagelaten natuurlijk.

Het shortboarden is spectaculair, mooie snelle turns op hoge golven of flink de barrel in duiken.. Iedereen ziet dit beeld wel voor ogen als je ooit een surffilm hebt gekeken. Door het grote aanbod aan shortboards in verschillende maten is het inderdaad belangrijk om het juiste board te kiezen. De belangrijkste aspecten in het maken van je keuze is: surf niveau, lengte, jouw gewicht én blijf je er alleen in Nederland mee surfen of ben je ook van plan om op surftrip te gaan. 

Nog even samengevat voor de snelle lezers:  laat je goed informeren bij het aanschaffen van een surfboard, blijf lekker veel uren maken om beter te worden en geniet van iedere surf sessie! 

©2022 Brunotti Beachcamp • PrivacyVoorwaarden

Proclaimer • Webontwikkeling: 2nd Chapter BV

Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators