scroll

Volkswagen busjes en surfers: waar komt het vandaan?

19 april 2017

Ga op vakantie naar een surfoord en ze zijn niet te missen: surfers in hun veel te toffe Volkswagen-busjes. Met een nonchalant kapsel, een zonnebril en een surfplank op het dak cruisen ze langs de kust op zoek naar de beste surfspots en mooiste chillplekken. Het Brunotti Beachcamp staat vaak hoog op het lijstje, maar het leek ons weleens interessant om de geschiedenisboeken eens in te duiken en ons af te vragen: waar komen die grappige busjes nou eigenlijk vandaan?

Na de tweede wereldoorlog was Duitsland helemaal klaar met alle militaire voertuigen in het land en dus besloot Volkswagen dat het eens anders moest. Het design werd omgegooid en de eerste Transporter was geboren. Leuk feitje: het is ontworpen door de Nederlandse Ben Pon. Het voertuig bleek revolutionair door zijn ronde en grappige design, waardoor hij direct won aan populariteit. Niet alleen als vrijetijdsvoertuig trouwens, al snel werd het nut van dit veelzijdige voertuig erkend. Ze werden gebruikt als ziekenwagens, taxi’s, busjes voor de bouw of zelfs als brandweerauto’s.

In Californië werd hij echter pas écht ontdekt door de surfers. Ze kwamen erachter dat je dit busje om kon bouwen tot ideaal surfersvoertuig. Aan de oostkust van Amerika werden de busjes omgebouwd tot volledige woningen. Compleet met bedje, kookstel en speakers had je nog steeds genoeg ruimte om je beste vrienden mee te nemen. Je surfplank paste prima bovenop het Volkswagen busje en je had alles wat je nodig had voor het ideale surfleven in ‘huis’.

Tegenwoordig zijn de Volkswagenbusjes een onmisbaar item in de surfcultuur. Als je op surfvakantie naar Zuid-Frankrijk ga je ze absoluut tegenkomen en wie weet is het vanaf die dag je droom om zo het leven door te gaan: met je Volkswagenbusje cruisend langs de kust, van surfspot naar surfspot, met het Brunotti Beachcamp als onbetwiste eindbestemming.

©2022 Brunotti Beachcamp • PrivacyVoorwaarden

Proclaimer • Webontwikkeling: 2nd Chapter BV

Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators